Csőtörés jelei

Folyik a víz az ingatlanból, de nem tudja, hogy tört el a vízcső? Hívja fel ügyfélszolgálatunkat, hogy segíthessünk! Professzionális munka, professzionális műszerek. Csőtörés bemérés éjjel nappal Budapesten és országosan kiszállással. Segítünk akkor is, ha látható a vízszivárgás, csurog a víz a padlóból, falból, de nem tudja, hol keletkezik. Ilyenkor jó megoldás a csőtörés bemérés. Akkor is meg tudjuk állapítani a vízszivárgás helyét, ha csak a jeleit látja annak, hogy valahol eltörhetett a vízcső.

Milyen jelei vannak a csőtörésnek?

Magas vízfogyasztást észlelnek, holott nem használnak több vizet a szokásosnál. Nedves a padló vagy a fal, megjelenhet tócsa a kertben bárhol, illetve a kapunál. Víz van a vízóra környékén, víz jelenik meg a pincében, penészesednek a falak.

csotores-jelei

Csöpög a víz a plafonról, esetleg beázási jeleket tapasztalnak.

A csőtörés helyét észlelés után vagy meg lehet találni egyből, (mert mondjuk ledobja a vakolatot, és látni, honnan spriccel a víz,) vagy nem. Ha nem látni, nem egyértelmű, hogy honnan jön a víz akkor jövünk a képbe mi.

Régen az észlelés helyétől elkezdték kibontani a csőszakaszt, ez sokszor többszázezer forintos költség, mivel a víz nem ott jelenik meg elsőként, ahol keletkezik, a csőtörés helyén, hanem a hidrosztatikai nyomás hatására ott, ahol utat talál magának a felszínre. Ez sokszor jóval távolabb jelentkezik, hiszen a víz ott buggyan majd ki, ahol a felszínre tud törni. Hogyha nekiállunk ilyenkor kibontani a falat, leverni a falburkolatot, akkor nem biztos, hogy a csőtörés valós helyét tárjuk fel, sokkal inkább csak azt a szakaszt, ahol utat tudott magának törni a víz. Sajnos mire ezt észrevesszük, sokszor több százezer forint kárt okoztunk magunknak, mint ha egyből szakemberre bízzuk a csőtörés valódi helyének megállapítását.

Mit látunk csőtörésnél?

Van, amikor egyértelmű jelek utalna arra, hogy eltört egy vízcső. Például spriccel a víz a felszínen futó csőből, spriccel a falból, ezek egyértelmű jelek, ilyenkor szerencsések vagyunk. Van, amikor nem látszik semmi, csak nyirkos a házban a levegő, penészednek a falak, elszíneződik a fal vagy a plafon (általában besárgul) pörög a vízóra akkor is, ha nincs semmilyen fogyasztó nyitva, éjszaka, ha csend van hallani a vízcsőnél a víz áramlását. Ilyenkor csőtörés bemérés kell kérnünk, hiszen más módon csak nagyon sok idő és energia, illetve pénz birtokában tudjuk kitalálni, honnan folyik a víz.

Ha a kertben, vagy mélyen a földben törik el a vízcső, akkor fordulhat elő, hogy nincsenek felszíni jelek, de a vízóra legyen mindig az első, amit megvizsgálunk: Minden vízfogyasztót zárjunk el, ne húzzuk le a WC-t (mert lehúzás után még percekig töltheti a vizet a tartályba). Ha minden fogyasztó, el van zárva, akkor nézzük meg a vízórát, pörög-e? Ha rendben elzártunk mindent és a vízóra pörög, akkor valahol csőtörésünk van.

A mélyben lévő csőtöréseknek nincs hangja, mivel a föld szigetel, és lehet, hogy jeleket sem látunk (még) hiszen a víz arra szivárog el, amerre tud, tehát lehet, hogy elindul a vízvezeték mellett amíg talál egy repedést, utat az utcai vizesárokig. Sokszor folyhat el úgy jelentős mennyiségű víz, hogy nem vesszük észre a felszíni jelekből. Ez főleg akkor igaz, ha csak csepeg a csőtörésnél a víz. Azonban, hogy észrevesszük előbb vagy utóbb az szinte biztos. Ugyanis a víz kimossa a talajt amerre elszivárog, egyre nagyobb mélyedést hozva létre. Nagy csőtörések után még akár a ház is megsüllyedhet, ezért célszerű az észlelést követően minél hamarabb segítséget kérni.

Csőtörés teszt. Honnan tudom, hogy csőtörésem van?

A legjobb módszer a vízóra teszt. Ha csőtörés van, akkor forog a vízóra akkor is ha minden vízfogyasztó el van zárva. Próbaképpen zárjon el minden vízfogyasztó berendezést, és ellenőrizze, hogy ne legyen nyitva csap az egész ingatlanban. Zárja el a WC csapját, a mosogatógép és a mosógép vízbeeresztő szelepét is. Ilyenkor ne húzzanak le WC-t mert a lehúzás után a víz utántöltés még több percig pörgetheti a vízórát. Ha ez megvan, ellenőrizze a vízórát. Ha bármilyen szivárgás van azt látni fogja, mert a vízórán lévő kis fogaskerék forog a legkisebb vízfogyasztás esetén is. Ha nem áll meg a kis fogaskerék akkor sem, ha minden fogyasztó ki van kapcsolva akkor valahol csőtörés van.

Ilyenkor hívjanak minket.

Kritikus helyek a vízhálózatban. Hol vannak a kritikus helyek a vízhálózatban?

Kritikus helynek azokat a pontokat nevezzük, ahol gyakrabban alakulnak ki csőtörések, vízszivárgások, csőrepedések. Elsődlegesen a legkritikusabb pontok az illesztések. Minden illesztési pont kritikusnak minősül vízszivárgás szempontjából ezért, ha lehet minden vízszerelést a lehetőleg kevesebb szerelvénnyel kell elvégezni. A szerelvények rögzítésénél ügyelni kell a megfelelő illesztésekre, a helyes méretű és minőségű tömítésekre, a szerelvények jó minőségére, a csővégeken a sorja, éles szélek eldolgozására, hogy összeszerelés után is évtizedekig ne legyen problémája vele annak, aki használja. A korrózió miatt használjunk ötrétegű vízcsövet, réz vagy rozsdamentes vízszerelési anyagokat, szilikon tömítéseket szalag illetve zsinór (kóc) formájában, a megfelelő kivitelezési szabályok betartásával.

Az a cső amelyik tud rozsdásodni, az fog is. A szabadon lévő csöveket védőbevonattal kell ellátni, és minél mélyebbre kell leásni a fagyveszély miatt. A fagyveszély 1m-nél mélyebbre kell ásni a vízhálózati csöveket, illetve minél mélyebbre annál jobb. Ügyelni kell a kivitelezésnél a dilatációra, hőmozgásra, és a vízórák megfelelő hőszigetelésére, páramentesítésére.

Magasan képzett vízszerelő munkatársunk minden vízszerelési munkával olcsón és gyorsan meg tud birkózni, a szakszerű és precíz munkavégzésre kiemelten ügyelünk. Bármilyen szaniter cseréjéről, vízcsap szerelésről, WC kagyló cseréről legyen szó, ránk számíthatnak. Évtizedes tapasztalattal a hátunk mögött vállaljuk csőszerelvények javítását, cseréjé, szaniterek javítását, cseréjét, csapok és csap elzárók cseréjét, vízkő mentesítését.

Magyarországon nagyon kemény a víz és ez azt is jelenti, hogy ha nem lágyítjuk a vizet a háztartási felhasználás során, akkor a vízkő mindenen megtalálható lesz előbb-utóbb, amivel kapcsolatba kerül.

Minden lehet vízköves a kád peremétől a zuhanyzó csapjáig bármi. A vízkő lerakódik, és ahol lerakódott, ott vékony mészkő réteg képződik. Ez a vékony mészkő réteg felveszi a vizet és képes órákig, napokig megtartani, aminek a jele az elszíneződés és a rozsda lesz. A csapok belső részére is lerakódik a mészkő, és rozsdásodást, korróziót okozhat még az alumíniumon is. Ezért, ha takarítunk fontos a megfelelő vízkő eltávolító használata időnként, különben nagyon sokba fog fájni a zuhanyzócsere, szaniter csere. A csapok vízkő mentesítésével az élettartamuk meghosszabbítható.