Csatornavizsgálat kamerával

Az endoszkópos kamerákat elsőként a NASA fejlesztette, majd a képérzékelők és optikák fejlődésével párhuzamosan az egészségügyben is megjelentek a ’90-es években. Az első laparoszkópok azaz csőkamerák egy hősszú fémcsőbe integrált fényforrás és kamera volt, amely analóg jelet alakított át digitálissá, így tette lehetővé a nagyméretű monitoron való használatot. Ezzel az eszközzel a beteg testében látható elváltozásokat lehetett megtekinteni nagy méretben, így nem kellett nagy sebet okozva vágni, hanem elég volt 2-3 kis lyukat létrehozni a beteg hasán a műszereknek.

csatorna-kamera

Az igazi áttörést az üvegszálas optikai rendszerek kidolgozása jelentette, amely segítségével a kamera immár mozgatható volt és hosszú hajlékony üvegszál optikával és fényforrással lehetet használni nem csak az egészségügyben, hanem az iparban is. A kamerás csatornavizsgálat során a csatorna csövekben, vízhálózati csövekben lehet megfigyeléseket végezni amelyek során jól figyelemmel kísérhetők a csövek állapota. A megoldás különleges előnye, hogy ugyan olyan jól végig nézhetjük a csőhálózatot belülről, mintha kívülről tennénk ugyanezt. Tehát ez a megoldás nagyon hasznos, ha olyan csőszakaszokat akarunk megvizsgálni, amelyek esetleg a burkolat alatt vannak, így bontás nélkül kapunk pontos és átfogó képet a csőhálózat állapotáról.

Diagnosztikai szolgáltatások:

A kamerás csatornavizsgálat minden olyan helyen alkalmazható, ahol a kamera cső be tud férni, betolható, kihúzható. A szennyezett folyadékok, szirupok, festékes folyadék stb. nem vizsgálható kamerával, mert a kamera is csak az áttetsző dolgokat tudja megjelenteni, csatorna kamerával is azt fogjuk látni, amit akkor látnánk, ha a víz alá mennénk. Ezért ha olyasmi folyik a csövekben ami nem átlátszó, azt kamerával sem fogjuk látni.

A konyhából kivezető lefolyócsöveket gyakran elzárja a sütőzsír és az élelmiszer-hulladék, valamint a vízkő lerakódása. A fürdőszobából kivezető csövekben előforduló problémákat a szőr, a vízkő és a vizelet kő lerakódása okozhatja. Azonban az építési munkák során fellépő hiányosságok, például a lefolyócsövek megereszkedése lehet az oka annak, hogy a víz már nem tud megfelelően elfolyni. Egy hordozható kamerarendszerrel végzett videóvizsgálat segíthet felderíteni a probléma okát. A videó endoszkóp rendkívül hasznosnak bizonyulhat kisebb lefolyócsövek szemrevételezése során is.

A mérőszámláló pontosan segít meghatározni, hogy a csővezetékben pontosan hol van a kamera, azáltal be lehet azonosítani a sérülések pontos helyét is.

Ha a lefolyó már nem megfelelő sebességgel nyeli el a vizet akkor gyanakodhatunk dugulásra. A dugulást kísérheti bugyborékoló hang, csatornaszag, esetleg a padlóösszefolyóból kijön a víz, vagy egyre lassabban folyik le a mosdóban. Ilyenkor általában a nagy nyomású csatornarendszer átmosás segít, mert másképpen nem lehet eltávolítani a lerakódásokat.

A szifonok szétcsavarozásával, kitakarításával is sokat javítunk a szennyvízcső állapotán, hiszen a szifonokat direkt abból a célból fejlesztették ki, hogy egyrészt meggátolják a szennyező anyag lefolyóba kerülését és a dugulást, másrészt a szagokat hivatott meggátolni. Ugyanis a szifonban mindig marad valamennyi víz hátra, amely dugóként lezárja a csőhálózatban lévő szagokat a külvilágtól.

Kritikus helyek a vízhálózatban. Hol vannak a kritikus helyek a vízhálózatban?

Kritikus helynek azokat a pontokat nevezzük, ahol gyakrabban alakulnak ki csőtörések, vízszivárgások, csőrepedések. Elsődlegesen a legkritikusabb pontok az illesztések. Minden illesztési pont kritikusnak minősül vízszivárgás szempontjából ezért, ha lehet minden vízszerelést a lehetőleg kevesebb szerelvénnyel kell elvégezni. A szerelvények rögzítésénél ügyelni kell a megfelelő illesztésekre, a helyes méretű és minőségű tömítésekre, a szerelvények jó minőségére, a csővégeken a sorja, éles szélek eldolgozására, hogy összeszerelés után is évtizedekig ne legyen problémája vele annak, aki használja. A korrózió miatt használjunk ötrétegű vízcsövet, réz vagy rozsdamentes vízszerelési anyagokat, szilikon tömítéseket szalag illetve zsinór (kóc) formájában, a megfelelő kivitelezési szabályok betartásával.

Az a cső amelyik tud rozsdásodni, az fog is. A szabadon lévő csöveket védőbevonattal kell ellátni, és minél mélyebbre kell leásni a fagyveszély miatt. A fagyveszély 1m-nél mélyebbre kell ásni a vízhálózati csöveket, illetve minél mélyebbre annál jobb. Ügyelni kell a kivitelezésnél a dilatációra, hőmozgásra, és a vízórák megfelelő hőszigetelésére, páramentesítésére.

 

Magasan képzett vízszerelő munkatársunk minden vízszerelési munkával olcsón és gyorsan meg tud birkózni, a szakszerű és precíz munkavégzésre kiemelten ügyelünk. Bármilyen szaniter cseréjéről, vízcsap szerelésről, WC kagyló cseréről legyen szó, ránk számíthatnak. Évtizedes tapasztalattal a hátunk mögött vállaljuk csőszerelvények javítását, cseréjé, szaniterek javítását, cseréjét, csapok és csap elzárók cseréjét, vízkő mentesítését.

Magyarországon nagyon kemény a víz és ez azt is jelenti, hogy ha nem lágyítjuk a vizet a háztartási felhasználás során, akkor a vízkő mindenen megtalálható lesz előbb-utóbb, amivel kapcsolatba kerül.

Minden lehet vízköves a kád peremétől a zuhanyzó csapjáig bármi. A vízkő lerakódik, és ahol lerakódott, ott vékony mészkő réteg képződik. Ez a vékony mészkő réteg felveszi a vizet és képes órákig, napokig megtartani, aminek a jele az elszíneződés és a rozsda lesz. A csapok belső részére is lerakódik a mészkő, és rozsdásodást, korróziót okozhat még az alumíniumon is. Ezért, ha takarítunk fontos a megfelelő vízkő eltávolító használata időnként, különben nagyon sokba fog fájni a zuhanyzócsere, szaniter csere. A csapok vízkő mentesítésével az élettartamuk meghosszabbítható.

Nyomvonal meghatározás

A nyomvonal meghatározás bonyolult dolog és pontos, illetve drága műszerek kellenek a pontos munkához. A nyomvonal meghatározásnál a szakembernek megfelelő képzésen kell részt vennie hiszen, ha nem tudja megfelelően használni a rendelkezésére álló diagnosztikai és mérő műszereket akkor nem fog tudni pontos nyomvonal meghatározást létrehozni. Kellenek mérési tapasztalatok is, illetve pár száz méréssel töltött óra is, hiszen a méréseket sokféle környezeti hatás is befolyásolhatja, illetve megváltoztathatja. Ezért kiemelten fontos, hogy csak megfelelő tapasztalattal rendelkező személy végezze a nyomvonal meghatározást, illetve a méréseket.

A talajban futó csöveket, a csövek állapotát és mérhetőségét sokféle dolog befolyásolhatja, gondoljunk csak például arra, hogy egész más mérni egy melegvizes fémcsövet, mint egy műanyag KPE csövet. Ha belegondolunk abba is, hogy például egy javításnál másfajta csőszakasz kerülhetett beépítésre másfajta anyagból, akkor megérthetjük, hogy a mérés során minden lényeges körülménynek jelentősége van.

Nem tudja, milyen csövek futnak a földben és szeretné megtudni a vízcsövek, vagy a fűtéscsövek állapotát, irányát? Kérjen nyomvonal meghatározást. A nyomvonal meghatározás segítségével pontos képet kaphat ingatlanában a vízhálózati, fűtéscsövek elhelyezkedéséről futási irányukról. Csőhálózati felmérés, nyomvonal meghatározás szakszerűen műszeres nyomvonal meghatározással, felméréssel. 

Ha Ön is dugulást tapasztal, nehezen folyik le a víz, csatorna szag van és szeretné, hogy átnézzük a csőhálózatot csatorna kamerával akkor hívjon bennünket a fenti telefonszámon.