Csőtörés bemérés bontás nélkül

A műszeres mérésnél megkeressük a csövek be és kimeneti helyét, majd jeladókat teszünk rá. A műszerrel azt a jelet mérjük be, amelyet a futó csövek adnak át a műszernek. Ezzel a módszerrel nagyon pontosan meg lehet határozni nagyon mélyen fekvő csövek helyét is. A föld alatt futó csőhálózatoknál jó, ha tudjuk, hogy általában fagypont alá ássák a csöveket a fagyveszély miatt. Hogy ne fagyjon be a cső, 90cm-nél mélyebbre szokták ásni, ezért sokszor 1,5 de akár 2m mélyen is futhat a csőhálózat. Ezt kiásással nem igazán lehet feltárni hatékonyan, csak úgy, ha előtte kimérjük pontosan.

akusztikus-csotores-bemeres

Évtizedekkel ezelőtt csak a keresgélő, áskálódós megoldás létezett, addig ástak illetve verték le a falburkolatot, ameddig el nem jutottak a csőtörés helyéhez. Ezzel sokszor nagy károkat okoztak a „mesterek”, hiszen sok felesleges munka után sok felesleges kiadás is keletkezett, hiszen amit kiástak vissza kellett temetni, amit levertek burkolatot azt pedig új anyagból vissza kellett burkolni.

Ma már hála a modern technológiának nem kell ilyen kőkorszaki megoldásokkal dolgozni, munkatársunk a helyszínen rövid idő alatt megállapítja a hiba pontos helyét.

Mikor hívjanak bennünket?

Vízhálózat diagnosztika:

Csöpög a víz a plafonról, esetleg beázási jeleket tapasztalnak. A csőtörés helyét észlelés után vagy meg lehet találni egyből, (mert mondjuk ledobja a vakolatot, és látni, honnan spriccel a víz,) vagy nem. Ha nem látni, nem egyértelmű, hogy honnan jön a víz akkor jövünk a képbe mi. Ha magas vízfogyasztást észlelnek, holott nem használnak több vizet a szokásosnál, illetve nedves a padló vagy a fal, megjelenhet tócsa a kertben bárhol, illetve a kapunál. Víz van a vízóra környékén, víz jelenik meg a pincében, penészesednek a falak.

Ha a kertben, vagy mélyen a földben törik el a vízcső, akkor fordulhat elő, hogy nincsenek felszíni jelek, de a vízóra legyen mindig az első, amit megvizsgálunk: Minden vízfogyasztót zárjunk el, ne húzzuk le a WC-t (mert lehúzás után még percekig töltheti a vizet a tartályba). Ha minden fogyasztó, el van zárva, akkor nézzük meg a vízórát, pörög-e? Ha rendben elzártunk mindent és a vízóra pörög, akkor valahol csőtörésünk van. Van, amikor egyértelmű jelek utalna arra, hogy eltört egy vízcső. Például spriccel a víz a felszínen futó csőből

A lefolyó csövekben lerakódások keletkeznek a szennyeződés, szappan, tusfürdő, mosogatószer mind zsíros, krémes anyag amely a szennyeződéssel összekeveredve megtapad a lefolyócsövek hideg felületén. A lerakódásba aztán beletapadnak a hajszálak, egyéb a lefolyóba jutó szennyeződések, amelyek egyre vastagabbak lesznek, és egyre inkább gátolják a víz lefolyásának sebességét. Ha csatorna szagot észlel, nem folyik le megfelelő sebességgel a víz, eldugul a víz, mosogató, akkor van ránk szükség.

Honnan tudom, hogy csőtörésem van?

A legjobb módszer a vízóra teszt. Ha csőtörés van, akkor forog a vízóra akkor is ha minden vízfogyasztó el van zárva. Próbaképpen zárjon el minden vízfogyasztó berendezést, és ellenőrizze, hogy ne legyen nyitva csap az egész ingatlanban. Zárja el a WC csapját, a mosogatógép és a mosógép vízbeeresztő szelepét is. Ilyenkor ne húzzanak le WC-t mert a lehúzás után a víz utántöltés még több percig pörgetheti a vízórát. Ha ez megvan, ellenőrizze a vízórát. Ha bármilyen szivárgás van azt látni fogja, mert a vízórán lévő kis fogaskerék forog a legkisebb vízfogyasztás esetén is. Ha nem áll meg a kis fogaskerék akkor sem, ha minden fogyasztó ki van kapcsolva akkor valahol csőtörés van.

Ilyenkor hívjanak minket.

A csőtörés okai

A hajlításnál, szerelvényezésnél, a terhelésnek kitett részeken, illetve hosszabb csőszakaszoknál a dilatációs hézag hiánya miatt is elrepedhet a vízcső. Ha régi típusú vízcső hálózatban keletkezik csőtörés azt általában abból vesszük észre, hogy fokozatosan egyre gyengébb lesz a vízsugár, egyre gyengébben folyik a víz. A gyakorlatban sokszor az elfagyott csatlakozások, befagyott vízóra, nem szigetelt vízakna a csőtörés leggyakoribb oka. Befagy a víz a szerelvénybe, megrepeszti majd, amikor enyhülés jön, a fagyok elmúltával elkezd szivárogni a víz a megrepedt helyről. Ha a vízóra repedt meg azt könnyen észrevesszük, mert vizes lesz a vízakna. A régi típusú vízcsövek is gyakran elrepednek, mivel ezek általában vasból, ritkábban ólomból vannak.

Magasan képzett vízszerelő munkatársunk minden vízszerelési munkával olcsón és gyorsan meg tud birkózni, a szakszerű és precíz munkavégzésre kiemelten ügyelünk. Bármilyen szaniter cseréjéről, vízcsap szerelésről, WC kagyló cseréről legyen szó, ránk számíthatnak. Évtizedes tapasztalattal a hátunk mögött vállaljuk csőszerelvények javítását, cseréjé, szaniterek javítását, cseréjét, csapok és csap elzárók cseréjét, vízkő mentesítését.

Magyarországon nagyon kemény a víz és ez azt is jelenti, hogy ha nem lágyítjuk a vizet a háztartási felhasználás során, akkor a vízkő mindenen megtalálható lesz előbb-utóbb, amivel kapcsolatba kerül.

Minden lehet vízköves a kád peremétől a zuhanyzó csapjáig bármi. A vízkő lerakódik, és ahol lerakódott, ott vékony mészkő réteg képződik. Ez a vékony mészkő réteg felveszi a vizet és képes órákig, napokig megtartani, aminek a jele az elszíneződés és a rozsda lesz. A csapok belső részére is lerakódik a mészkő, és rozsdásodást, korróziót okozhat még az alumíniumon is. Ezért, ha takarítunk fontos a megfelelő vízkő eltávolító használata időnként, különben nagyon sokba fog fájni a zuhanyzócsere, szaniter csere. A csapok vízkő mentesítésével az élettartamuk meghosszabbítható.

Ha Önnek is segítségre van szüksége akár vízszerelésre, akár dugulás elhárításra, szennyvízhálózati karbantartásra, hívjon bennünket a fenti telefonszámon.