Mi okozhat csőtörést?

Röviden: bármi. A gyakorlatban sokszor az elfagyott csatlakozások, befagyott vízóra, nem szigetelt vízakna a csőtörés leggyakoribb oka. Befagy a víz a szerelvénybe, megrepeszti majd, amikor enyhülés jön, a fagyok elmúltával elkezd szivárogni a víz a megrepedt helyről. Ha a vízóra repedt meg azt könnyen észrevesszük, mert vizes lesz a vízakna.

csotores

A régi típusú vízcsövek is gyakran elrepednek, mivel ezek általában vasból, ritkábban ólomból vannak. A hajlításnál, szerelvényezésnél, a terhelésnek kitett részeken, illetve hosszabb csőszakaszoknál a dilatációs hézag hiánya miatt is elrepedhet a vízcső. Ha régi típusú vízcső hálózatban keletkezik csőtörés azt általában abból vesszük észre, hogy fokozatosan egyre gyengébb lesz a vízsugár, egyre gyengébben folyik a víz.

Ez nem mindig jelent következetesen csőtörést, mivel előfordult már, hogy az utcai vízcső javítások után szennyeződés kerül a vízrendszerbe (iszapos esetleg sárga víz, ami néha kifolyik a csapból). Ha ilyenkor a vízvezetékbe kerül egy kisebb kavics, akkor az is okozhat nyomás csökkenést, illetve egyéb problémákat is, tehát ha tudjuk, hogy vízcső javítás volt az utcában, akkor ellenőrizzük a nyomást és próbáljuk meg a szennyező anyagot kimosni a rendszerből.

Rosszul összeillesztett, összetekert KPM cső csatlakozások, leágazások is okozhatnak vízszivárgást, illetve, ha valamilyen munkát végzünk a házon kívül, esetleg a kertben akkor is megsérthetjük véletlenül a vízcsövet. (például, ha a villanyszerelő lefúrja a földelés vezetéket, vagy teraszt építünk és lefúrjuk a tartószerkezetet vigyázni kell, hogy ne fúrjunk bele a vízcsövekbe)

Csőtörés helyének megállapítása

Hogy ha egyértelmű helyen van a csőtörés, akkor sok gond nem lesz vele, ki kell bontani akkora helyen, hogy hozzáférjünk a javítandó részhez, és ki kell cserélni a törött szakaszt, vagy csatlakozást.

Ha nem egyértelmű, hogy honnan jön a víz akkor kell hívni a csőtörés bemérés csapatát. Mi a rendelkezésre álló speciális műszereink segítségével bármilyen ingatlan bármilyen vízhálózatában történt meghibásodást fel tudunk deríteni, és pontosan meg tudjuk mondani a csőtörés helyét.

Ezért éri meg bennünket kihívni, mert kevesebb lesz az anyagi kár (amit egyébként a biztosító ki szokott fizetni) és könnyebb lesz a javítás is, hiszen csak akkora felületet kell kibontani, amekkorát feltétlenül szükséges.

Különösen nagyméretű ingatlanoknál fontos, hogy mielőbb lezárják a vizet a csőtörés észlelése után és hívjanak bennünket, mivel az elfolyó víz nagy károkat tud okozni, nem csak télen, hanem nyáron is.

Csőtörés teszt. Honnan tudom, hogy csőtörésem van?

A legjobb módszer a vízóra teszt. Ha csőtörés van, akkor forog a vízóra akkor is ha minden vízfogyasztó el van zárva. Próbaképpen zárjon el minden vízfogyasztó berendezést, és ellenőrizze, hogy ne legyen nyitva csap az egész ingatlanban. Zárja el a WC csapját, a mosogatógép és a mosógép vízbeeresztő szelepét is. Ilyenkor ne húzzanak le WC-t mert a lehúzás után a víz utántöltés még több percig pörgetheti a vízórát. Ha ez megvan, ellenőrizze a vízórát. Ha bármilyen szivárgás van azt látni fogja, mert a vízórán lévő kis fogaskerék forog a legkisebb vízfogyasztás esetén is. Ha nem áll meg a kis fogaskerék akkor sem, ha minden fogyasztó ki van kapcsolva akkor valahol csőtörés van.

Ilyenkor hívjanak minket.

Kritikus helyek a vízhálózatban. Hol vannak a kritikus helyek a vízhálózatban?

Kritikus helynek azokat a pontokat nevezzük, ahol gyakrabban alakulnak ki csőtörések, vízszivárgások, csőrepedések. Elsődlegesen a legkritikusabb pontok az illesztések. Minden illesztési pont kritikusnak minősül vízszivárgás szempontjából ezért, ha lehet minden vízszerelést a lehetőleg kevesebb szerelvénnyel kell elvégezni. A szerelvények rögzítésénél ügyelni kell a megfelelő illesztésekre, a helyes méretű és minőségű tömítésekre, a szerelvények jó minőségére, a csővégeken a sorja, éles szélek eldolgozására, hogy összeszerelés után is évtizedekig ne legyen problémája vele annak, aki használja. A korrózió miatt használjunk ötrétegű vízcsövet, réz vagy rozsdamentes vízszerelési anyagokat, szilikon tömítéseket szalag illetve zsinór (kóc) formájában, a megfelelő kivitelezési szabályok betartásával.

Az a cső amelyik tud rozsdásodni, az fog is. A szabadon lévő csöveket védőbevonattal kell ellátni, és minél mélyebbre kell leásni a fagyveszély miatt. A fagyveszély 1m-nél mélyebbre kell ásni a vízhálózati csöveket, illetve minél mélyebbre annál jobb. Ügyelni kell a kivitelezésnél a dilatációra, hőmozgásra, és a vízórák megfelelő hőszigetelésére, páramentesítésére.

 Vízszerelés

Magasan képzett vízszerelő munkatársunk minden vízszerelési munkával olcsón és gyorsan meg tud birkózni, a szakszerű és precíz munkavégzésre kiemelten ügyelünk. Bármilyen szaniter cseréjéről, vízcsap szerelésről, WC kagyló cseréről legyen szó, ránk számíthatnak. Évtizedes tapasztalattal a hátunk mögött vállaljuk csőszerelvények javítását, cseréjé, szaniterek javítását, cseréjét, csapok és csap elzárók cseréjét, vízkő mentesítését.

Magyarországon nagyon kemény a víz és ez azt is jelenti, hogy ha nem lágyítjuk a vizet a háztartási felhasználás során, akkor a vízkő mindenen megtalálható lesz előbb-utóbb, amivel kapcsolatba kerül.

Minden lehet vízköves a kád peremétől a zuhanyzó csapjáig bármi. A vízkő lerakódik, és ahol lerakódott, ott vékony mészkő réteg képződik. Ez a vékony mészkő réteg felveszi a vizet és képes órákig, napokig megtartani, aminek a jele az elszíneződés és a rozsda lesz. A csapok belső részére is lerakódik a mészkő, és rozsdásodást, korróziót okozhat még az alumíniumon is. Ezért, ha takarítunk fontos a megfelelő vízkő eltávolító használata időnként, különben nagyon sokba fog fájni a zuhanyzócsere, szaniter csere. A csapok vízkő mentesítésével az élettartamuk meghosszabbítható.

A csőtörés bemérő műszerek segítségével idáig 100%-os felderítettséget produkáltunk, azaz minden csőtörésnek megtaláltuk a pontos helyét.

Mennyibe kerül a csőtörés bemérés?

Relatíve a csőtörés bemérés a legolcsóbb módszer amelyikkel a legkisebb költségen derítjük ki, hogy honnan jön a víz. Ezért a választható módszerek közül a legolcsóbb a csőtörés bemérés műszerrel módszer.

A csőtörés bemérés bontás nélkül költsége függ attól, hogy milyen messzire van Budapesttől, milyen a hiba, csőtörés jellege, mekkora a csőtörés, mennyi időt töltünk a beméréssel, feltárással és javítással is.

Más bemérés végző céggel ellentétben mi nem csak a bemérést végezzük el, hanem fel is tárjuk a csőtörés helyét, és meg is javítjuk vízszerelővel a meghibásodott csőszakaszt. Tehát szolgáltatásunk teljeskörű.

A munka elvégzésére a munka kezdetén árajánlatot adunk, illetve megbecsüljük, hogy hozzávetőlegesen mennyibe fog kerülni a csőtörés bemérés feltárással és javítással együtt.