Kerti csap javítás

Kerti csap javítás szakszerűen. Hívjon bennünket ha szivárog a kerti csap vagy eltört a vízvezeték valahol a földben. A kerti csap szivárgás vagy a kerti csaphoz tartozó vízcső törése sok problémát okoz a kerttel rendelkező háztulajdonosoknak. A kerti csaphoz tartozik általában egy főelzáró és víztelenítő csap is amelyik egy hosszú karral csatlakozik a föld mélyén található csapszerkezethez. A fagykárok megelőzése miatt a kerti csaphoz vezető csövet általában 1- 1,5méter mélyre szokták leásni, hogy a földben futó vízvezeték ne fagyjon el. Ha szükséges le is lehet engedni télre a kerti csapban lévő vizet, hogy a csapszerkezet ne károsodjon. Van, aki csak betekeri valamilyen pokróccal, stb. a kerti csapot és vízhatlan zsákot húz rá. A kerti csappal több probléma is előfordulhat:

 • Nem lehet rendesen elzárni a kerti csapot ezért állandóan csöpög. Ez pillanatnyilag nem túl nagy összeg, de évente több ezer forint is elcsöpöghet: a víz és csatorna árában fogjuk kifizetni.
 • A víz leeresztését nem jól végezzük el és nyitva marad a leeresztő csap. Utána, ha kinyitjuk a vizet, mindig folyni fog a föld mélyén az elzárónál.
 • Elrepedhet a csaptelep.
 • Elrepedhet a vízcső (főleg, ha magasan van és elfagy a cső)
 • Meghibásodik a leeresztő csap.

A kerti csap szakszerű javítása fontos dolog és néha sürgős is. Ugyanis az erős fagyok után lehet észrevenni, hogy folyik a kerti csap valahol, hallani a szivárgó víz hangját, pörög a vízóra akkor is ha nincs kinyitva egy csap sem. A fagy elmúltával az eltört csőből elkezd szivárogni a víz, visszaesik a víznyomás és megjelennek a csőtörés jelei. Ilyenkor laikusként vagy megtaláljuk a hiba helyét és okát, vagy nem. Ilyenkor szoktak egyébként bennünket hívni, hogy segítsünk a csőtörés helyét megtalálni. A kerti csap csöpögése általában egy párszáz forintos tömítéssel orvosolható. A nagyobb problémákat a földben található vízcsövek okozhatják, amely eltörhetnek, elöregedhetnek és csöpögni, folyni kezdenek. Ha folyik a kerti csap csővezetékéből a víz az sokszor  a felszíni tócsákból vesszük észre. Ha este hallgatjuk a kerti csap melletti neszt és valahol elfolyik a hozzá tartozó csőszakaszon a víz azt hallani fogjuk, a víz sziszegése fogja jelezni, hogy valami nincs rendben. A csőtörés bemérés segítségével azonban kideríthető, hogy az érintett csőszakaszon pontosan hol van a csőtörés csőrepedés, és nem kell ezért az egész kertet felásni, hanem csak az érintett pontot ahol a hiba található.

Kerti csap javítás

Ha olyan vízszámlát kapunk, amelyiken a fogyasztás magasabb, mint az előző években tapasztalható átlagfogyasztás és nincs a magasabb vízfogyasztásra magyarázat (például medence töltés) akkor probléma, csőtörés lehet a vízvezetékben. Ha szivárgásra gyanakszik, otthona vízmérőjének ellenőrzése egyértelmű választ fog adni a problémára. A mérőt gyakran egy akna fedele alatt helyezik el az utca közelében, vagy olyan területeken, ahol a hőmérséklet nem süllyed fagypont alá a ház oldalán vagy hátulján, szigetelt helyiségben, vagy szekrényben közel ahhoz a ponthoz, ahol a vízvezeték belép a házba.

Hogyan tudom ellenőrizni, hogy gond van?

 1. Zárjon el minden vízcsapot otthonában, és győződjön meg arról, hogy a mosógép és a mosogatógép nem működik, és ne húzza le a WC-t.
 2. Olvassa le a vízórát, és jegyezze fel a számokat. Majd hagyjon érintetlenül minden vízfogyasztót, és egy óra múlva olvassa le a vízmérőt újra. Ha a számok megváltoztak, valahol szivárgás van.

A kádak, WC-k és zuhanyzók alja körül, valamint a vízmelegítő, mosogatógép és mosógép alatt is érdemes tócsákat keresni. Ha tócsát talál, zárja el az adott készülék vagy szerelvény víz csatlakozóját és hívjon vízvezeték-szerelőt. Ha a vízmérő tesztje szivárgást jelez otthonában, ellenőrizze a konyha alatti szekrényeket, a mosdókat és a fürdőszobai berendezéseket, és győződjön meg arról, hogy a vizes szerelvény nem szivárog, száraz.

Ha a mosogató alatti vízvezeték szerelvénye eltörik, és vízsugár tör ki, azonnal tudja, hol a probléma, de néhány szivárgás sokkal alattomosabb!

A legrosszabb esetben előfordulhat, hogy a víz lassan szivárog a kertben leásott csőszerelvényekből, és észrevétlen marad egészen addig, amíg jelentős károkat nem okoz. Még ha a vízmérő tesztje azt jelzi is, hogy jelenleg nincs szivárgás, a jövőben bármikor kialakulhat, ezért érdemes odafigyelni a következőkre:

 • Tócsák a kertben. Ha nem esett az eső és mégis áll a víz valahol akkor az valószínűleg egy törött csövön távozik, és úgy tör a föld felszínére.
 • Hirtelen megugrik a vízszámla.
 • Surrogó hang jön a föld mélyéből, a vízszivárgásnak sokszor van hangja, igaz ez sokszor csak este halljuk meg amikor csend van.
 • Vizes lesz a vízóra aknája belülről.
 • Forog a vízóra akkor is, ha minden csap el van zárva.
 • Visszaeshet a víznyomás, főleg nagyobb csőtörésnél vesszük észre.

A vízszivárgás jeleit érdemes komolyan venni, hiszen egy kis lyukon keresztül is jelentős mennyiségű víz tud távozni igen rövid idő alatt. Mi a műszereink segítségével gyorsan és hatékonyan tárjuk fel a vízszivárgás helyét és megszüntetjük a csőrepedést.

Ha problémája van a kerti csappal, csőtörésre gyanakszik, hívjon bennünket 0-24-óráig éjjel, nappal.