Elektroakusztikus csőtörés bemérés

A csőtörés helyének a meghatározása speciális műszerrel, lényegében ez az elektroakusztikus csőtőrés bemérés lényege. Miért lehet szükség a csőtörés bemérésre? Ha eltört a vízcső, és spriccel, szivárog a víz, vagy nagy sugárban ömlik valahonnan, de nem lehet pontosan megállapítani a csőtörés helyét, akkor van szükség az elektroakusztikus bemérésre. Más módszerrel nagyon költséges lenne megtalálni a hiba helyét. Gondoljunk csak bele, lehetséges, hogy a szivárgás helyétől akár 10-20 méterre van a csőtörés, csak ott nem tud utat törni magának a víz a felszínre. Ezért tovább halad ameddig a felszínre tud törni, itt észleljük a bajt először, de lehet, hogy a csőtörés valódi helye több méterrel odébb van. Ha ilyenkor elkezdünk ásni, vagy elkezdjük feltörni a padlót, vagy falburkolatot, akkor elég nagy kárt csinálunk, mire elérünk a hibás csőszakaszig. 

elekrtoakusztikus-csotores-bemeres

A csőtörés keletkezhet anyagfáradásból, rossz összeszerelésből, rozsda marta illesztésből, törés, repedésből. Ha ez a törés olyan helyen jön létre, amely szabad szemmel nem látható, akkor be kell mérni a szivárgás helyét. Erre azért van szükség, hogy ne kelljen a vízórától elindulva felásni az egész kertet, vagy ha a házban keletkezett a csőtörés, akkor ne kelljen padlót, burkolatot bontani feleslegesen, hanem csak azt a kis szakaszt bontjuk amennyit feltétlenül muszáj. Minél közelebb kerülünk a csőtörés pontjához, minél pontosabban meg tudjuk határozni a csőtörés helyét, annál kevesebb lesz a bontásból, helyreállításból származó kár.

Kritikus helyek keressése a vízhálózatban. 

Elsődlegesen a legkritikusabb pontok az illesztések. Minden illesztési pont kritikusnak minősül vízszivárgás szempontjából ezért, ha lehet minden vízszerelést a lehetőleg kevesebb szerelvénnyel kell elvégezni. A szerelvények rögzítésénél ügyelni kell a megfelelő illesztésekre, a helyes méretű és minőségű tömítésekre, a szerelvények jó minőségére, a csővégeken a sorja, éles szélek eldolgozására, hogy összeszerelés után is évtizedekig ne legyen problémája vele annak, aki használja. Kritikus helynek azokat a pontokat nevezzük, ahol gyakrabban alakulnak ki csőtörések, vízszivárgások, csőrepedések. A korrózió miatt használjunk ötrétegű vízcsövet, réz vagy rozsdamentes vízszerelési anyagokat, szilikon tömítéseket szalag illetve zsinór (kóc) formájában, a megfelelő kivitelezési szabályok betartásával.

A fagyveszély 1m-nél mélyebbre kell ásni a vízhálózati csöveket, illetve minél mélyebbre annál jobb. Ügyelni kell a kivitelezésnél a dilatációra, hőmozgásra, és a vízórák megfelelő hőszigetelésére, páramentesítésére. Az a cső amelyik tud rozsdásodni, az fog is. A szabadon lévő csöveket védőbevonattal kell ellátni, és minél mélyebbre kell leásni a fagyveszély miatt. 

Diagnosztika

Régebben nem volt más megoldás, mint ásni és leverni a falat abban az irányban amerre a csőtörést sejtettük. Ez sokszor nagyon nagy költségekkel járt és sokáig tartott. A műszerek fejlődésével és a kidolgozott technológiák sokaságával manapság már pontosan meg tudjuk határozni a csőtörés pontos helyét.

Elektroakusztikus csőtörés bemérés

Az elektroakusztikus csőtörés bemérés egy meglehetősen pontos eredményt adó módszer. A mérési eljárás lényegét az adja, hogy a kifolyó víz hangot ad, és ezt a hangot mérjük be tulajdonképpen nagy érzékenységű elektroakusztikus műszerrel.

A kiáramló víz általában annál hangosabb, minél nagyobb a sebessége, tehát a nagyobb résen kifolyó víz hangja erősebb míg, ha csak szivárog a víz azt nagyon gyengén érzékeli a műszer is, emberi fül számára pedig nem is hallható. Éppen ezért a modern akusztikai műszerek az ember által nem hallható tartományban is mérnek, illetve zajszűrést is tartalmaznak, hogy a kapott jel minél tisztább és erősebb legyen.

Hogyan mér az elektroakusztikus műszer?

Maga a mérés úgy történik, hogy a csőtörés feltételezett helyétől két irányba szenzorokat helyezünk a vízcsőre, és mérjük a két szenzoron keresztül a kiáramló víz zaját. Minél közelebb van a vízszivárgás a szenzorhoz, annál hangosabb lesz, minél távolabb, annál halkabb. Amelyik szenzor erősebben érzékeli a hangot, ahhoz van közelebb a hiba helye. A két szenzor közötti távolságból és a víz zajának különbségéből kiszámítható a szivárgás pontos helye. A mérést elektromos jelpálca is segíti, amelyik pontosan megmutatja a vízzáramlás zajának helyét.

A mérést nagyobb távolságoknál kezdjük, és egyre kisebb területre csökkentjük, ezáltal pontosan behatárolható a csőtörés helye.

Ha megvan a vízszivárgás pontos helye akkor megkezdjük a feltárást, akkora helyen amekkora ahhoz szükséges, hogy a hibát ki tudjuk javítani.

Hol nem használható ez a módszer?

Mivel a műszerben van zajszűrő is, ezért általában az ingatlanok nagy részénél jól használható az Elektroakusztikus csőtörés bemérés. Ha esetleg van olyan erős zaj amelyet a készülék nem tud kiszűrni, és fals jelet illetve eredményt kapnánk, akkor másfajta mérési módszert választunk. Munkatársaink 100%-os biztonsággal meg fogják találni a vízszivárgás helyét.

Milyen jelei vannak a csőtörésnek?

Általában a víz nem ott jelenik meg elsőként, ahol keletkezik, a csőtörés helyén, hanem a hidrosztatikai nyomás hatására ott, ahol utat talál magának a felszínre. Ez sokszor jóval távolabb jelentkezik, hiszen a víz ott buggyan majd ki, ahol a felszínre tud törni.

Víz van a vízóra környékén, víz jelenik meg a pincében, penészesednek a falak. Nedves a padló vagy a fal, megjelenhet tócsa a kertben bárhol, illetve a kapunál. Magas vízfogyasztást észlelnek, holott nem használnak több vizet a szokásosnál. Csöpög a víz a plafonról, esetleg beázási jeleket tapasztalnak.

A csőtörés helyét észlelés után vagy meg lehet találni egyből, (mert mondjuk ledobja a vakolatot, és látni, honnan spriccel a víz,) vagy nem. Ha nem látni, nem egyértelmű, hogy honnan jön a víz akkor jövünk a képbe mi.

Korszerű diagnosztikai módszerekkel bemérjük a vízszivárgás pontos helyét így nem kell feleslegesen felásni a kertet vagy leverni a burkolatokat a konyhában, fürdőszobában. A csőtörés bemérés technológiája segítségével ön sokkal olcsóbban megtudhatja a csőtörés vagy vízszivárgás helyét. Akkor is kereshet bennünket, ha műszeres hőkamerás diagnosztikára van szüksége a falakban vagy a padlóban, meg szeretné vizsgáltatni a vízhálózati csőrendszer állapotát, vagy a fűtésrendszer csőhálózatát kívánja felméretni. Pontos, gyors diagnosztika, precíz műszeres vizsgálat. Magasfokú szakértelemmel végzett vízhálózati diagnosztikai mérések évtizedes gyakorlattal. Ha penészfoltokat észlel a plafonon, falakon, vízszivárgás jeleit veszi észre ingatlanában vegye fel velünk a kapcsolatot.

Vízhálózat diagnosztika, vízszerelés

Nem tudja, milyen csövek futnak a földben és szeretné megtudni a vízcsövek, vagy a fűtéscsövek állapotát, irányát? Kérjen nyomvonal meghatározást. A nyomvonal meghatározás segítségével pontos képet kaphat ingatlanában a vízhálózati, fűtéscsövek elhelyezkedéséről futási irányukról. Csőhálózati felmérés, nyomvonal meghatározás szakszerűen műszeres nyomvonal meghatározással, felméréssel.

Ha Ön is csőtörés jeleit tapasztalja, akkor hívjon bennünket, hogy segíthessünk!