Csőtörés elhárítás

Csőtörés elhárítás Budapesten és Országosan, képzett vízszerelők, műszeres vizsgálat, hibafeltárás. Ha csőtörése van hívja ügyeletes munkatársunkat, hogy segíthessünk a csőrepedés, vízszivárgás pontos helyének a megállapításában és a hiba gyors elhárításában.

Csőrepedés javítás SOS a nap 24-órájában, azonnal.

Az ivóvíz nagyon drága dolog, nem csak azért mert a m3 ár magas, hanem azért is, mert a csatorna díját is az elfolyt víz mennyisége alapján számolják ki, függetlenül attól, hogy az utcára folyt ki vagy bele a csatornába. Néhány mondatban tájékoztatást adunk a vízhálózat és szennyvízhálózat leírásáról, mi a csatorna és szennyvíz rendszer, és hogyan végezzük a hiba feltárását.

csotores-kereses

A vízhálózat felépítése

A fő vízellátásból származó víz azonnal készen áll ha hideg vízre van szüksége. A Budapesti ivóvíz nagyon jó minőségű, tehát egyből fogyasztható, nem igényel forralást, szűrést. A melegvízellátás azonban újabb lépést igényel. Egy cső szállítja a vizet a hidegvíz-rendszerből a vízmelegítőhöz. A fűtőberendezésből egy melegvíz vezeték vezeti a felmelegített vizet az összes szerelvényhez, mosdó és mosogató csaphoz és berendezéshez, amelyhez melegvíz is szükséges. A fűtőelemen található termosztát a készülék fűtőelemeinek szükség szerinti be- és kikapcsolásával tartja fenn a kiválasztott hőmérsékletet. Az otthoni vízmelegítő normál hőmérsékleti beállítása 50 és 70 Celsius fok között van. Néhány automata mosógép, mosogatógép magasabb hőmérsékletű vizet igényelnek, bár ezek közül sokban van elektromos vízmelegítő, amely tovább növeli a hőmérsékletet. Függetlenül attól, hogy otthona esetleg emésztő, vagy szennyvízelvezető csatornarendszerrel rendelkezik, az ingatlanban lévő rendszerek lényegében ugyanazok, erről szabványok gondoskodnak. A szennyvíz elvezető rendszerek nincsenek nyomás alatt, mint a bejövő vízhálózat. Ehelyett a szennyvíz a gravitációt felhasználva hagyja el a házat, mert a csatornacsövek szögben lefelé vezetnek a csatorna felé. A gravitáció magával húzza a szennyvizet. A csatornavezeték ezt a lefelé irányuló áramlást egy szennyvíztisztító létesítménybe vagy egy szennyvízgyűjtő tartályba továbbítja. Emésztő gödör esetén a szennyvíz egy erre a célra kialakított téglából, vagy betonból kialakított tartályba kerül, ahonnan időnként szivattyús autóval szívják ki az összegyűlt szennyvizet és matériát.

A vízhálózat elemei, szifonok és szerelvények

Noha a rendszer egyszerűnek hangzik, több bonyolult elem is lehet benne, beleértve a szellőzőnyílásokat, a szag csapdákat, szifonokat. A ház tetején kialakított szellőzőnyílások lehetővé teszik a levegő bejutását a lefolyócsövekbe. Ha nem érkezne levegő a szellőzőnyílásokon, a szennyvíz nem folyna ki megfelelően, és a megrekedt vizet ki kellene szivattyúzni. Ha nincs külön kialakított levegőztető rendszer, a csatorna a levegőt a szabad lefolyónyílásokon szívja be, ilyenkor például, ha a mosógép kiengedi a vizet a lefolyóba, akkor a mosdó lefolyó bugyborékoló hangot ad ki. A bugyogás közben a csatornaszag megjelenhet a helyiségben.

Hogyan derítjük fel a hibát?

A fentiekből látható, hogy a hálózati vízrendszer meglehetősen bonyolult, és a nehézséget még fokozza, hogy a vízhálózat elemeit elrejtjük a falakban, padlóban, födémben. Ha tehát valamilyen meghibásodás keletkezik, elreped egy cső, vízszivárgás jelei mutatkoznak, akkor nem mindig egyértelmű, hogy honnan ered a víz. A víz mindig arra mozog, amerre a legkönnyebben ellenállás nélkül utat talál, illetve a gravitáció miatt fentről lefelé. Ha egy falban lévő vezeték lyukad ki a akkor a víz addig fog vándorolni, ameddig oldalra, majd lefelé utat nem talál. Egyszerre több helyen is jelentkezhetnek a csőtörés jelei, hiszen egy padlóban elrepedt fűtéscső elöntheti vízzel a lakás bárhol megjelenhet, egyszerre akár több sarokban is, küszöbnél, radiátoroknál, amerre utat talál magának.

Az első pánik után célszerű a kármegelőzésre koncentrálni, és elzárni a vizet, ha feltételezhetően a hideg vagy melegvíz cső tört el.

Ha a fűtésrendszer lyukadt ki, akkor a fűtés lekapcsolása mellett a szakaszelzáró elzárásával szüntethetjük meg a víz áramlását. Ilyenkor annyi víz folyik ki, amennyi a fűtés rendszerben van és szabadon ki tud jönni a repedésen keresztül. A szakaszelzáróval, illetve a radiátorok lezárásával meg tudjuk akadályozni a további víz elfolyást.

A csőtörés bemérés, csőtörés keresés munka egy része azzal telik, hogy megpróbáljuk nagyjából kitalálni, hogy mi történhetett és ez alapján kiválasztjuk azt a mérési módszert, amelyik segítségével a legpontosabb és legjobb eredményt kaphatjuk.

A korszerű, többféle diagnosztikai módszer közül ma már biztosan találunk olyat, amely segítségével 100%-os biztonsággal megtaláljuk a csőtörés helyét. Kiváló, nagy érzékenységű műszereket használunk.

Amikor megvan a csőtörés helye, akkor, ha szükséges, kibontjuk azt a részt, amelyet javítani kell, és megjavítjuk. Ha olyan helyen van a csőtörés, hogy bontás nélkül javítható, akkor természetesen nem szükséges bontani sem.

Kritikus helyek a vízhálózatban. Hol vannak a kritikus helyek a vízhálózatban?

Kritikus helynek azokat a pontokat nevezzük, ahol gyakrabban alakulnak ki csőtörések, vízszivárgások, csőrepedések. Elsődlegesen a legkritikusabb pontok az illesztések. Minden illesztési pont kritikusnak minősül vízszivárgás szempontjából ezért, ha lehet minden vízszerelést a lehetőleg kevesebb szerelvénnyel kell elvégezni. A szerelvények rögzítésénél ügyelni kell a megfelelő illesztésekre, a helyes méretű és minőségű tömítésekre, a szerelvények jó minőségére, a csővégeken a sorja, éles szélek eldolgozására, hogy összeszerelés után is évtizedekig ne legyen problémája vele annak, aki használja. A korrózió miatt használjunk ötrétegű vízcsövet, réz vagy rozsdamentes vízszerelési anyagokat, szilikon tömítéseket szalag illetve zsinór (kóc) formájában, a megfelelő kivitelezési szabályok betartásával.

Az a cső amelyik tud rozsdásodni, az fog is. A szabadon lévő csöveket védőbevonattal kell ellátni, és minél mélyebbre kell leásni a fagyveszély miatt. A fagyveszély 1m-nél mélyebbre kell ásni a vízhálózati csöveket, illetve minél mélyebbre annál jobb. Ügyelni kell a kivitelezésnél a dilatációra, hőmozgásra, és a vízórák megfelelő hőszigetelésére, páramentesítésére.

Magasan képzett vízszerelő

munkatársunk minden vízszerelési munkával olcsón és gyorsan meg tud birkózni, a szakszerű és precíz munkavégzésre kiemelten ügyelünk. Bármilyen szaniter cseréjéről, vízcsap szerelésről, WC kagyló cseréről legyen szó, ránk számíthatnak. Évtizedes tapasztalattal a hátunk mögött vállaljuk csőszerelvények javítását, cseréjé, szaniterek javítását, cseréjét, csapok és csap elzárók cseréjét, vízkő mentesítését.

Ha Ön is csőtörés jeleit tapasztalja ingatlanában, hívjon bennünket bármilyen napszakban, hogy segíthessünk.