Gyakori kérdések

A csőtörés bemérés munka előtt és közben is sok kérdést tesznek fel ügyfeleink, erre próbálunk meg a lehetőségek és a tudásunk szerint válaszolni.

Miért kell a nyomvonal meghatározás?

A műszeres mérésnél megkeressük a csövek be és kimeneti helyét, majd jeladókat teszünk rá. A műszerrel azt a jelet mérjük be, amelyet a futó csövek adnak át a műszernek. Ezzel a módszerrel nagyon pontosan meg lehet határozni nagyon mélyen fekvő csövek helyét is. A föld alatt futó csőhálózatoknál jó, ha tudjuk, hogy általában fagypont alá ássák a csöveket a fagyveszély miatt. Hogy ne fagyjon be a cső, 90cm-nél mélyebbre szokták ásni, ezért sokszor 1,5 de akár 2m mélyen is futhat a csőhálózat. Ezt kiásással nem igazán lehet feltárni hatékonyan, csak úgy, ha előtte kimérjük pontosan.

Csőtörés teszt. Honnan tudom, hogy csőtörésem van?

A legjobb módszer a vízóra teszt. Ha csőtörés van, akkor forog a vízóra akkor is ha minden vízfogyasztó el van zárva. Próbaképpen zárjon el minden vízfogyasztó berendezést, és ellenőrizze, hogy ne legyen nyitva csap az egész ingatlanban. Zárja el a WC csapját, a mosogatógép és a mosógép vízbeeresztő szelepét is. Ilyenkor ne húzzanak le WC-t mert a lehúzás után a víz utántöltés még több percig pörgetheti a vízórát. Ha ez megvan, ellenőrizze a vízórát. Ha bármilyen szivárgás van azt látni fogja, mert a vízórán lévő kis fogaskerék forog a legkisebb vízfogyasztás esetén is. Ha nem áll meg a kis fogaskerék akkor sem, ha minden fogyasztó ki van kapcsolva akkor valahol csőtörés van.

Mennyibe kerül a csőtörés bemérés?

A csőtörés bemérés költsége függ attól, hogy milyen messzire van Budapesttől, milyen a hiba, csőtörés jellege, mekkora a csőtörés, mennyi időt töltünk a beméréssel, feltárással és javítással is. Relatíve a csőtörés bemérés a legolcsóbb módszer amelyikkel a legkisebb költségen derítjük ki, hogy honnan jön a víz. Ezért a választható módszerek közül a legolcsóbb a csőtörés bemérés műszerrel módszer.

Más bemérés végző céggel ellentétben mi nem csak a bemérést végezzük el, hanem fel is tárjuk a csőtörés helyét, és meg is javítjuk vízszerelővel a meghibásodott csőszakaszt. Tehát szolgáltatásunk teljeskörű.

csotores-bemeres

Mitől van csatornaszag?

A lefolyó csövekben lerakódások keletkeznek a szennyeződés, szappan, tusfürdő, mosogatószer mind zsíros, krémes anyag amely a szennyeződéssel összekeveredve megtapad a lefolyócsövek hideg felületén. A lerakódásba aztán beletapadnak a hajszálak, egyéb a lefolyóba jutó szennyeződések, amelyek egyre vastagabbak lesznek, és egyre inkább gátolják a víz lefolyásának sebességét. Ha csatorna szagot észlel, nem folyik le megfelelő sebességgel a víz, eldugul a víz, mosogató, akkor van ránk szükség.

Mit látunk csőtörésnél?

Ha a kertben, vagy mélyen a földben törik el a vízcső, akkor fordulhat elő, hogy nincsenek felszíni jelek, de a vízóra legyen mindig az első, amit megvizsgálunk: Minden vízfogyasztót zárjunk el, ne húzzuk le a WC-t (mert lehúzás után még percekig töltheti a vizet a tartályba). Ha minden fogyasztó, el van zárva, akkor nézzük meg a vízórát, pörög-e? Ha rendben elzártunk mindent és a vízóra pörög, akkor valahol csőtörésünk van. Van, amikor egyértelmű jelek utalna arra, hogy eltört egy vízcső. Például spriccel a víz a felszínen futó csőből, spriccel a falból, ezek egyértelmű jelek, ilyenkor szerencsések vagyunk.

Van, amikor nem látszik semmi, csak nyirkos a házban a levegő, penészednek a falak, elszíneződik a fal vagy a plafon (általában besárgul) pörög a vízóra akkor is, ha nincs semmilyen fogyasztó nyitva, éjszaka, ha csend van hallani a vízcsőnél a víz áramlását. Ilyenkor csőtörés bemérés kell kérnünk, hiszen más módon csak nagyon sok idő és energia, illetve pénz birtokában tudjuk kitalálni, honnan folyik a víz.

Milyen jelei vannak a csőtörésnek?

Magas vízfogyasztást észlelnek, holott nem használnak több vizet a szokásosnál. Nedves a padló vagy a fal, megjelenhet tócsa a kertben bárhol, illetve a kapunál. Víz van a vízóra környékén, víz jelenik meg a pincében, penészesednek a falak. Csöpög a víz a plafonról, esetleg beázási jeleket tapasztalnak. A csőtörés helyét észlelés után vagy meg lehet találni egyből, (mert mondjuk ledobja a vakolatot, és látni, honnan spriccel a víz,) vagy nem. Ha nem látni, nem egyértelmű, hogy honnan jön a víz akkor jövünk a képbe mi.

Mitől lehet csőtörés?

A gyakorlatban sokszor az elfagyott csatlakozások, befagyott vízóra, nem szigetelt vízakna a csőtörés leggyakoribb oka. Befagy a víz a szerelvénybe, megrepeszti majd, amikor enyhülés jön, a fagyok elmúltával elkezd szivárogni a víz a megrepedt helyről. Ha a vízóra repedt meg azt könnyen észrevesszük, mert vizes lesz a vízakna. A régi típusú vízcsövek is gyakran elrepednek, mivel ezek általában vasból, ritkábban ólomból vannak. A hajlításnál, szerelvényezésnél, a terhelésnek kitett részeken, illetve hosszabb csőszakaszoknál a dilatációs hézag hiánya miatt is elrepedhet a vízcső. Ha régi típusú vízcső hálózatban keletkezik csőtörés azt általában abból vesszük észre, hogy fokozatosan egyre gyengébb lesz a vízsugár, egyre gyengébben folyik a víz.

Kritikus helyek a vízhálózatban. 

Kritikus helynek azokat a pontokat nevezzük, ahol gyakrabban alakulnak ki csőtörés, vízszivárgás, csőrepedés. Elsődlegesen a legkritikusabb pontok az illesztések. Minden illesztési pont kritikusnak minősül vízszivárgás szempontjából ezért, ha lehet minden vízszerelést a lehetőleg kevesebb szerelvénnyel kell elvégezni. A szerelvények rögzítésénél ügyelni kell a megfelelő illesztésekre, a helyes méretű és minőségű tömítésekre, a szerelvények jó minőségére, a csővégeken a sorja, éles szélek eldolgozására, hogy összeszerelés után is évtizedekig ne legyen problémája vele annak, aki használja. A korrózió miatt használjunk ötrétegű vízcsövet, réz vagy rozsdamentes vízszerelési anyagokat, szilikon tömítéseket szalag illetve zsinór (kóc) formájában, a megfelelő kivitelezési szabályok betartásával.

Az a cső amelyik tud rozsdásodni, az fog is. A szabadon lévő csöveket védőbevonattal kell ellátni, és minél mélyebbre kell leásni a fagyveszély miatt. A fagyveszély 1m-nél mélyebbre kell ásni a vízhálózati csöveket, illetve minél mélyebbre annál jobb. Ügyelni kell a kivitelezésnél a dilatációra, hőmozgásra, és a vízórák megfelelő hőszigetelésére, páramentesítésére.

Ha Önnek is segítségre van szüksége akár vízszerelésre, akár dugulás elhárításra, szennyvízhálózati karbantartásra, hívjon bennünket a fenti telefonszámon.